Condensatoare

Condensatorul joaca un rol crucial intr-un sistem frigorific, fiind responsabil de evacuarea caldurii cedate de agentul frigorific prin procesul de condensare.

Caldura eliminata de condensator reprezinta suma caldurii absorbite de vaporizator din mediul racit si echivalentul termic al lucrului mecanic realizat de compresor. In cazul pompelor de caldura, condensatorul are aceeasi functie, dar genereaza efectul util, furnizand caldura mediului incalzit.

Exista trei tipuri principale de condensatoare, in functie de agentul de racire utilizat:

  • Condensatoare racite cu aer: Acestea utilizeaza fluxul de aer ambiental pentru a disipa caldura din agentul frigorific si pentru a-l condensa in stare lichida.
  • Condensatoare racite cu apa: Acestea utilizeaza apa ca agent de racire, transferand caldura din agentul frigorific si condensandu-l intr-o forma lichida.
  • Condensatoare racite mixt (apa si aer): Acestea combina atat fluxul de aer ambiental, cat si apa ca agenti de racire, asigurand o disipare eficienta a caldurii si condensarea agentului frigorific.
  • Dimensionarea condensatoarelor este un aspect extrem de important, deoarece o crestere a temperaturii de condensare cu un grad duce la o crestere a puterii absorbite de compresor cu aproximativ 4%. Prin urmare, un condensator adecvat dimensionat asigura o functionare eficienta a sistemului frigorific si minimizeaza consumul de energie.