Tunele de congelare

Tunelul de congelare este conceput pentru a raci sau a congela rapid alimentele la temperaturi scazute, mentinandu-le proaspete si prevenind deteriorarea acestora.

Tunelul de congelare functioneaza pe principiul circulatiei aerului rece in jurul produselor alimentare. Alimentele sunt plasate pe o banda transportoare care le poarta prin tunelul refrigerat. In interiorul tunelului, un sistem de ventilatoare si serpentine refrigerate genereaza un flux puternic de aer rece, care este distribuit uniform in jurul produselor.

Acest proces de racire rapida sau congelare rapida este extrem de eficient, deoarece scade temperatura alimentelor intr-un timp relativ scurt. Acest lucru ajuta la pastrarea calitatii, a texturii si a valorii nutritive a produselor.

Tunelul de congelare poate fi ajustat in functie de cerintele specifice ale produselor alimentare. Temperatura si durata de expunere pot fi reglate pentru a asigura un proces optim de congelare. De asemenea, tunelurile de congelare pot fi configurate pentru a permite tratamente personalizate, cum ar fi inghetarea partiala sau congelarea rapida a produselor invelite in ambalaje speciale.

Aceste echipamente frigorifice permit scaderea rapida a temperaturii, in vederea mentinerii caracteristicilor produselor depozitate. Scaderea rapida in jurul temperaturii de +3°C permite evitarea aparitiei bacteriilor, cauza principala a invechirii alimentelor. Tot in acest mod se va pastra prospetimea produselor atat in interiorul acestora cat si la exterior.

In urma decongelarii, produsul isi va pastra caracteristicile initiale, fara a fi pierdut din greutate, prospetime sau din caracteristicile organoleptice.

Aerul are temperaturi de -25°C – -40°C, iar viteza acestuia este de minimum 1,5 m/s fara produse. Ventilatoarele asigura un debit de minim 150 – 300 recirculari pe ora a volumului celulei goale.

Elementele de care trebuie sa se tina cont la dimensionarea unui tunel de congelare sunt:

  • racirea produsului trebuie facuta intr-un interval determinat de timp;
  • necesitatea realizarii socului termic initial;
  • sarcina frigorifica este puternic variabila pe perioada ciclului de congelare;
  • debitele mari de aer recirculat;
  • disponibilul de presiune la ventilatoare, pentru a penetra masa de produs;
  • degajarile mari de umiditate pe durata congelarii.